KTM färgkod

En ständigt återkommande fråga är vilken färg som är KTM orange.
Vanlig KTM orange är RAL2009.
Sen finns det givetvis en uppsjö av andra färger mopparna levereras i och metalliclacker etc. En tämligen komplett lista går att ladda ner här . Listan fungerar som så att man tittar vilket reservdelsnr delen har och slutsiffrorna anger färgen. Detta är värt att tänka på även i andra sammanhang, delar kan ha olika slutsiffror och det enda som skiljer är färgen medan delen i övrigt är kompatibel att flytta mellan modeller.

En färg jag själv saknar i listan är motorfärgen. Jag använder RAL 7023 för den gråa färgen, för svart tar jag det som råkar finnas hemma som är svart och matt.

På nyare KTM i gatprogrammet har där kommit en annan orange med namnet Electric Orange där KTM är påtagligt hemliga med vad som ingår och det går inte att beställa bättringsfärg från KTM.
Electric orange tillverkas av tyska BASF och består av vitt RAL9003 som underlagsfärg och sedan följande recept ovanpå.

BASF ED Electronic Orange
RM Diamond Reihe 55
BC020 = 88,0g
BC740 = 435,9g
BC617 = 445,6g

Jag har ännu inte lyckats hitta någon som smidigt kan blanda och sälja receptet för mig att spraya själv utan min lokala lackerare har gjort en "hemmablandning" där vi provat ut något som är tillräckligt nära för att duga för allt utom att bättringslacka.

Lackera tankar
KTM tankar är vanligen tillverkade i PE plast. I detta ingår infärgning tex i vitt eller orange vilket ger den matta färgen. Plasten i sig har egenheten att den är måttligt tät för bensinångor vilket alla som provat att lackera eller montera täckande dekaler lärt sig den hårda vägen. Lämnar man tanken med bensin i så bubblar det sig ofelbart.

Lösningen är att antingen täcka insidan av tanken med en icke gaspermeabel tanktätare typ Kreem eller liknande. Det bästa alternativet är dock att preppa tanken och måla med färg avsedd för ändamålet. Detta består i att först rengöra, stänga porerna och applicera en primer. Därefter lackering med extra mjukgörare i färgen. För en komplett guide följ länken: PE lackering

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Riktning vs balansering av vevaxlar

Rätt olja i KTM hydraulkoppling

Glykol din vän i kylsystemet