Vilken kolv skall jag välja del 1. Storlek



De flesta kolvar som säljs gör det i storlekar om 0.01mm tex 101.94 101.95 101.96. Detta brukar benämnas A B C D osv. KTM anger bara I och II på sina kolvar. Mellan dessa storlekar är det också 0.01mm och KTM specificerar vilka diametrar på cylindern som är rekommenderad med de olika kolvarna. Denna info finns i verkstadsmanualen.

Korrekt metod för att välja rätt kolv är således att ta fram sin invändiga mikrometer (på utrikiska dial bore gauge kostar från 450kr i kina) mäta cylindern och räkna fram rätt kolvdiameter. 

Exempel: KTM rekommenderar 0.04-0.07 mm spel på 100mm borr med original kolvar. Så en C kolv 101.96 mm skall ha en cylinder med minst 102.01mm diameter. OBS! Rekommenderat kolvspel skiljer sig mellan tillverkare av kolvar beroende på skillnader i materialet. Det är kolvtillverkarens rekommendation som gäller. (Mer om det i ett annat inlägg)

Har du inte tillgång till korrekta mätverktyg så väljer du en A eller I kolv dvs den minsta dimensionen helt enkelt därför att något för stora kolvspel är betydligt mindre farliga än för små kolvspel då motorn skär.´

För dig som vill nörda vidare så har Mahle fina videos:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Riktning vs balansering av vevaxlar

Rätt olja i KTM hydraulkoppling

Glykol din vän i kylsystemet