KTM Relä

Alla KTM 150-1290 med insprutning har en sak gemensamt. Det kommer från Panasonic och heter CM1A-R-12V-H80. Några högst oansenliga reläer belägna under sadeln men ack så centrala i hojens elsystem. Det är dessa reläer som reglerar all strömförsörjning på hojen. 

Reläer i en KTM lever ett hårt liv! Värme vibrationer och väta gör att de kommer att ha en begränsad livslängd oavsett hur hög kvalitet det är på relät. Plötsligt så  står du där och en del av hojens elsystem är tvärdött. Har du tur så är det kylfläkt och ljus som strejkar och du kan köra vidare hem. Har du otur är det ECU eller bränslepump som blir strömlösa och hojen stannar.

Det man kan göra i vägkanten är att byta runt mellan reläerna för att försöka isolera felet. Min rekommendation till alla KTM ägare är dock att alltid ha ett extra relä tillgänligt för du kan ge dig fn på att det klickar när du står i enduroslingans djupaste surhål eller på Saharas högsta sanddyn.

Relät kan köpas från KTM och heter då 61111057000 för 175kr (KTMshop.se 2021-10-24). Vill man spara en slant så köper man istället ett Bosch hos närmsta bildelshandlare för 38kr (Trodo).


Jag har ingen ekonomisk relation till Trodo 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Riktning vs balansering av vevaxlar

Rätt olja i KTM hydraulkoppling

Glykol din vän i kylsystemet